Jag tror det är en vanlig torsdag men tydligen råder undantagstillstånd

Tidshål, finns det sånt? Jag trodde att jag höll på att ramla ner i ett häromdagen.

Jag har mobilen som väckarklocka och den ringer 07.09. Då trycker jag på snooze, och när den ringer igen nio minuter senare stänger jag av, och trevar mig fram till Sveriges radio-appen och trycker igång P4 Malmöhus. Treva är väl det ord som beskriver det hela bäst, baserat på graden av vakenhet och finmotorik utan glasögon. Men SR-appen är oftast den som varit igång senast, eftersom Spanarna är en utomordentlig godnattsaga, och jag vet att P4 har en rosa ikon. Så jag ser en suddig rosa fyrkant, trycker på den, känner igen studioreporterns röst och lägger mig ner och stänger ögonen igen.

Jag har på P4 för att jag vill höra ”Ekot på en minut” som sänds fem i halv åtta, och sedan de lokala nyheterna halv åtta och sen är jag oftast så kissnödig att jag verkligen vill gå upp. Givetvis har jag mobilen med i badrummet, den har en egen pall därinne och jag kan fortsätta göra vad jag ska till sporten och diverse musik. 

Minuterna går och det kommer inte nån minut med Ekot. Jahaja tänker jag, har de ändrat på det? Det har jag inte hört nåt om, men de kanske bara säger det innan jag har vaknat och det är säkert nån besparing. För nu säger människan i studion ingenting utan påar bara en ny låt.

Sen går det några minuter till och det kommer inga lokala nyheter på halvslaget heller. Det här är ett otroligt brott mot hela grejen med Sverige radio och P4. Det är ALLTID nyheter på halvslaget såhär dags på morgonen. Inte alla halvslag på helgerna, men det här är en helt vanlig torsdag. Jag förväntar mig att Hanna Palm i studion ska säga nåt om tekniskt fel men det gör hon inte. Jag tror det är en vanlig torsdag men tydligen råder undantagstillstånd eller nåt.

Klockan kanske inte är halv tänker jag, ibland är man ju oförklarligt pigg. Jag tittar på klockradion och den är 07.38. Jag tittar på mobilen och den är 07.38. Nyheterna borde alltså redan ha varit. Somnade jag igen och sov mig igenom dem? Nej, för jag minns att jag hört hela låtarna som har spelats. Jag tänker istället att det har varit strömavbrott och så har klockradion, som också är laddstation, synkat med mobilen på fel tid under natten. Men då borde de ju gå efter.

Jag kravlar ur sängen och kollar väggklockan i vardagsrummet. Hickar till när den står på 02.45. Känner kaninhålet i Alice i Underlandet öppna sig i golvet. Inser sen att klockan har stannat, batteriet är slut och det är ljust ute.

Kollar väggklockan i köket. Den visar samma tid som mobilen och klockradion, nu 07.40. Och nu kommer Ekot-på-en-minut. Utan nån som helst ursäkt eller förklaring. Sveriges Radio är en kvart osynk med världen. Men varför är inte redaktionen i Malmö nerringd av hundratusentals skåningar? Eller skulle de inte komma med nån ursäkt då? De gör ju inte det om andra grejer, typ uttal eller felsägningar om namn men vafan EKOT är ju heligt. Inte bara kaninhålet ligger framför mina fötter utan det känns som att hela huset svajar och porten till Hogwarths står på vid gavel.

Ska jag ringa själv och fråga vad som pågår? Men vad är numret? Det enda som kommer upp i huvet är numret till Gomorron Sverige på tv på tidigt åttiotal.
Sen tänker jag att radiohuset säkert är belägrat, ryssen har kommit eller nåt.

Sen inser jag att det inte finns nåt kaninhål och ingen tegelvägg att flyta igenom med Harry Potter gluttandes över axeln. Och mina egna högst fysiska väggar är raka och stadiga.Det är inte bara mina ögon som är halvvakna efter snoozningen utan uppenbarligen även mina fingrar. Jag har inte bara tryckt på den rosa ikonen för P4 i appen utan öppnat kanalfönstret, kommit åt tidslinjen och satt direktsändningen ur spel. Jag är inte galen, det finns inga ryssar i radiohuset i Malmö – och jag är väldigt väldigt glad över att jag inte kom på telefonnumret dit.