Aktuella syntolkningar och CV

Samtliga länkar på sidan öppnas i nytt fönster.

Välkommen till Sommarscen Malmö 2023!

Säsongen börjar i år den 17 juni. Som vanligt är alla arrangemang gratis och utomhus och man behöver inte förboka något, nu när pandemin är över! Hela programmet och mycket information finns på webbadressen sommarscen.se och hela programmet är också inläst via Skånes Taltidning. Bor du i Malmö och inte har fått det den 5 juni, kan du beställa cd-skivor på telefon 040-673 09 70 eller e-post skanestaltidning@skane.se. Det finns en angiven färdtjänstadress till samtliga spelplatser. Dessa finns listade på hemsidan.
Jag Helena Frank har fått förtroendet och nöjet att ansvara för live-syntolkningen, men det finns andra typer av tillgänglighet och jag ska lista alltihop här: 1) det som är live-syntolkat 2) två långfilmer som har syntolkning via app 3) programpunkter som SRF Malmö-Svedala har valt ut som föreningsaktiviteter, inte syntolkat.
Jag fyller på med information om färdtjänstadresser, toalett och sånt efter hand som jag får den.
Har du allmänna frågor om programmet kan du kontakta Sommarscen på 040-34 48 82 eller (PS även om pandemin är över: fortsätt gärna nysa och hosta i armvecket istället för på handen. Och att tvätta händerna före kontakt med mat.)

Live-syntolkat

Praktiska fakta:

Samling där färdtjänsten stannar, 45 minuter innan akten börjar. Syntolken ledsagar till och från spelplatsen. Syntolken stannar kvar tills alla fått åka hem. Ingen blir lämnad ensam. Vi ses i god tid så du hinner sätta dig i lugn och ro, få den utrustning du behöver och få ett litet intro. Detta gäller på de fyra akter som har live-syntolkning, alltså inte filmerna.
Om du själv tar dig till evenemanget har du och ditt sällskap själva ansvar för att hitta syntolken.
Det finns inga reserverade platser, men min bedömning är att de här akterna inte drar drösvis med folk, så vi ska säkert få bra platser. Totalt är det fyra syntolkade föreställningar. Det är en dansföreställning, och tre barn- och familj-föreställningar. Givetvis är det inte tvunget att ha med sig ett barn med synnedsättning. Du som själv har en synnedsättning kanske har seende barn eller barnbarn som du vill ta med på kultur i det fria! Du är förstås välkommen på egen hand också!
Du får alltså låna den utrustning som behövs, men ta gärna med egna in-ear-lurar med 3,5 millimeters uttag, det blir bäst ljud i såna lurar man stoppar in i öronen. Jag lånar inte ut den typen, av hygieniska skäl.
Har du frågor är du välkommen att kontakta mig, Helena Frank, på 073-931 18 99 eller helena@ordvarlden.se

Syntolkade föreställningar, i kronologisk ordning:

Tisdag 20 juni: Den fula ankungen, med Malmö Stadsteater. Barn och familj. Klockan 14-14.30 i Cementparken, Limhamn. Syntolk: Helena Frank. Vi träffas klockan 13.15 på Limhamns stationsväg.

Allting börjar med en ankmamma som ruvar på sina ägg i Pildammsparken. När äggen kläcks visar det sig att en av ungarna ser annorlunda ut och inte liknar sina syskon.
De andra ankorna är elaka och retas, så den annorlunda ankungen ger sig ut på äventyr och hamnar på både Ribban och i Folkets park. Men det är inte helt lätt att vara ensam i staden och längta efter sin mamma – vågar ankungen återvända hem igen? Föreställningen är en uppdaterad version av HC Andersens klassiska saga Den fula ankungen.
Tänkt målgrupp: 3-6 år.
Medverkande: Kajsa Ericsson och André Gatu.

Onsdag 28 juni: Going steady med Skånes Dansteater. Dans. Klockan 15-16 i Hammars park. Syntolk: Gunilla Kracht. Vi träffas 14.15 på Tältängsvägen 26.

Lejonungar och jazzklubbar, sörjande elefanter och afton-elegans. I denna lekfulla och fängslande dansföreställning får publiken tillsammans med dansarna utforska relationer och uppvaktningsritualer hos både människor och djur. Följ med fem dansare på en resa från spännande början till sorgligt slut. Ackompanjerade av en färgstark blandning av ethio-jazz – traditionell etiopisk musik blandad med jazz, afrofunk, latino och soulrytmer.
Dansare: Iris Telting, Tomas Cervinka, Dario Minoia, Kit Brown och Kat Nakui

Onsdag 5 juli: Magen i skogen med Dinn Dinn Bulo. Barn och familj. Klockan 14-14.45 i Folkets Park. Syntolk: Helena Frank. Vi träffas klockan 13.15 på Norra Parkgatan 1.

Följ med på en magisk musikteaterresa med sagor och musik! För länge, länge sedan bodde alla i skogen. Magen också. Magen var alltid hungrig och måste anstränga sig för att skaffa mat. Men magen var lat. Den tyckte inte om att arbeta utan ville helst sjunga hela dagen. En dag fick magen syn på en människa…
Magen i skogen är en klassisk folksaga från Senegal med musik som framförs av gruppen Dinn Dinn Bulo.
Tänkt målgrupp: 5-10 år.
Medverkande: Lansana Sane, Jorge Alcaide och Demba Niang

Onsdag 19 juli: Ammi Darwish 2 med Teater Jalada. Barn och familj. Klockan 10-10.45, Videdalsparken. Syntolk: Helena Frank. Vi träffas 9.15 på Videdalsvägen 1.

Den kloka, dansande och sjungande Darwish delar med sig av spännande och medryckande historier om prinsar och drakar, men även om klimatförändringar och naturen. Med sina helande händer och sitt rena hjärta sprider han glädje till även de mest olyckliga själar. Ammi Darwish 2 bjuder på nytolkade barnsånger inspirerade av sufisk musik.
Teater JaLaDa är en Malmöbaserad teatergrupp som arbetar med flerspråkiga föreställningar för barn och ungdomar. Följ med på spännande historier på svenska och arabiska från världens alla hörn!
Tänkt målgrupp: 6-10 år.
Medverkande: Alaa Rashid

Långfilmer med inspelad syntolkning

Fredag 21 juli: Fucking Åmål och förfilmen Reel. Klockan 22-00, Linnéplatsen i Slottsparken.

Elin har hånglat med cirka 70 000 killar, och tycker att allt är tråkigt. Hon längtar efter att något ska hända. Jessica är tillsammans med Markus, som tycker att han är tuffast i Åmål. Johan är Markus bästa kompis och han är kär i Elin, men hon tycker han är töntig. Agnes är ensammast i hela världen, och hon är så förälskad i en viss person att hjärtat nästan går sönder. Lukas Moodyssons långfilmsdebut är en modern klassiker. Längd: 1 timme och 29 minuter.
Förfilm: Reel Robert och Victor är 15 år och bästa vänner. I morgon ska Victor flytta bort från stan. De drar runt, och hittar på upptåg. Sakta förstår vi att det finns mer än vänskap mellan dem. Suggestivt och med en fingertoppskänsla i skådespeleriet utforskar den här filmen de känslomässiga och sexuella gränserna mellan två personer på gränsen mellan barn och vuxenvärlden. Reel är inte syntolkad.
Syntolkningen till Fucking Åmål är producerad av Iris Media. Syntolk: Helena Frank. Inläsare: Magnus Johansson.
Du laddar ner ljudspåren från en av de appar för syntolkning som finns, till exempel MovieTalk. Innan filmen börjar sätter du i lurar med sladd, sätter mobilen på flygplansläge och startar ljudspåret. Det kommer att automatiskt synkronisera sig med filmljudet. När filmen är slut, stänger du av appen helt och hållet, för att vara säker på att alla mobilens ljud fungerar som vanligt. Lyssna gärna på det intro-spår som finns, där beskrivs huvudpersonernas utseende och deras förhållande till varandra. Du får också reda på vad som händer i den allra första scenen, för den skull att appen inte skulle ha hunnit synka.

Lördag 22 juli: CODA. Klockan 21.30-00 i Rönneholmsparken. (filmen börjar klockan 22.) Färdtjänstadress: Nordlinds väg 86.

Sjuttonåriga Ruby är den enda hörande medlemmen i en döv familj – en så kallad CODA – Children of Deaf Adults. Barn till döva vuxna, på svenska. Hennes liv kretsar kring att fungera som tolk för sina föräldrar och att varje morgon innan skolan arbeta på familjens fiskebåt med sin far och storebror. Men när Ruby får nya intressen känner hon sig splittrad mellan de skyldigheter hon känner för sin familj och strävan efter sina egna drömmar. 2022 blev CODA belönad med en Oscar för “Bästa film”. Längd: 1 timme och 51 minuter.
I anslutning till filmvisningen arrangeras ett samtal om representation och vilka som får synas på filmduken i samarbete med Malmö Dövas Förening.
Syntolkningen till Coda är producerad av Iyuno. Syntolk: Annelie Lagerqvist. Inläsare: Magnus Mark. Eftersom filmen är på engelska finns det också ett ljudspår för uppläst textremsa att ladda ner. Där hör man Jennie Jahns röst.
Du laddar ner ljudspåren från en av de appar för syntolkning som finns, till exempel MovieTalk. Innan filmen börjar sätter du i lurar med sladd, sätter mobilen på flygplansläge och startar ljudspåret. Det kommer att automatiskt synkronisera sig med filmljudet. När filmen är slut, stänger du av appen helt och hållet, för att vara säker på att alla mobilens ljud fungerar som vanligt. Lyssna gärna på det intro-spår som finns, där beskrivs huvudpersonernas utseende och deras förhållande till varandra.

SRF Malmö-Svedalas föreningsaktiviteter

Det finns några akter som SRF Malmö-Svedala ska gå på som förening. På dessa arrangemang är det ingen syntolkning men det finns ledsagning och ibland reserverade platser. För vidare premisser kring dessa aktiviteter ringer du föreningen på 040-25 05 40. Utförliga föreningsmeddelanden kommer också löpande i Skånes Taltidning.

• 18 juni: Malmö Symfoniorkester, med smakprov ur den kommande säsongen. Pildammsteatern. Anmälan senast 2 juni.
• 21 juni: podden ”A du!” som liveframträdande. Pildammsteatern. Anmälan senast 12 juni.
• 6 juli: Mary Anderssons texter gestaltas. S:t Pauli kyrkogård. Anmälan senast 26 juni.
• 12 juli: Marie Bergman. Pildammsteatern. Anmälan senast 3 juli.
• 13 juli: Maria Maunsbach. Falsterboplan. Anmälan senast 3 juli.
• 20 juli: cellisten Åsa Gjerstad. Rönneholmsparken. Anmälan senast 3 juli.
• 21 juli: Långfilmen Fucking Åmål och förfilmen Reel. Linnéplatsen i Slottsparken.
• 22 juli: Långfilmen Coda. Rönneholmsparken.

Alla andra inbokade och pågående uppdrag

• Frågeriet, UR-serie, manus på uppdrag av Iris Media.
• Vilda kockar, SVT-serie, manus på uppdrag av Iris Media.
• Malmöfestivalen 2023, livetolkning.
• Syntolkning på SRF Kalmars hundraårsjubileum, september 2023.
Kortfilmer om natur och kultur för Trelleborgs kommun.
• …och förhandlingar pågår om fler uppdrag!

Tidigare syntolkningar

SVT öppet arkiv, uppgift under utbildningen:

Madicken flyger med paraply. Manus och inläsning.

SVT/UR – manus, på uppdrag av Iris Media:

• Labyrint, SVT 2016, episod 3 samt 5–10.
• Sveriges bästa hemtjänst, SVT 2016.
Geografens testamente Europa, UR 2017.
• Innan vi dör, SVT 2017.
• Agenterna, SVT 2017.
PK-mannen, UR 2017.
• Nåt måste göras, UR 2017.
Nationen, UR, 2017
• Det sitter i väggarna, SVT 2017.
Det goda landet, UR 2017.
Kroppsgranskarna, UR 2018.
• Bron IV, SVT 2018.
• Mästarnas mästare säsong 10, 2018, SVT.
Hela Sveriges mamma, SVT 2018.
Liv med autism. UR 2018.
Fatta Sveriges demokrati. UR 2018.
• Labyrint, SVT 2018.
Superungar, UR 2018
• Det sitter i väggarna, SVT 2018.
• Luciamorgon, SVT 2018.
Gustav III:s äktenskap, SVT 2018.
• Bandet och jag, SVT 2019.
• Lerins lärlingar i Brasilien, SVT 2019.
• Mästarnas mästare säsong 11, SVT 2019.
• Mästarkvalet, SVT 2019.
• Luciamorgon i SVT, 2019.
Festen, SVT, säsong 2, 2020.
• Mästarnas Mästare säsong 12, SVT 2020
• Mästarkvalet, SVT, 2020.
Rederiet, säsong 9-20, SVT, 2020-23
• Prio 1 – i förövarnas spår, SVT 2020.
• Fråga Lund – SVT 2020.
• Måste gitt – serien – SVT, 2020.
• Jakten på en mördare – SVT, 2020.
• Lerins sommarö – SVT, 2020.
• Drugdealer – SVT 2021.
• Det sitter i väggarna – säsong 7, SVT 2021
• UR:s Klimatkompis, samt delar av Religionskunskap förklarad, Svenska förklarad och Historia förklarad. 2021.
En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby. SVT 2021.
• Julkalendern 2021: En hederlig jul med Knyckertz. SVT.
Bröllopsfotograferna, 2022, SVT.
Det demokratiska spelet, UR, 2022
Husdrömmar Sicilien, säsong 3. SVT 2022
Labyrint – Monstrets hjärta, SVT 2022.
Klimatkampen säsong 2, UR 2023.
• Två avsnitt av UR:s Samhällskunskap förklarad, 2023.
• Allt om porr, UR, 2023.

Teater och show, live:

• Elefantmannen (Moomsteatern) 2007
• Ljus på Mörck 2008
• Revisorn (SRF Hässleholm-Perstorp-Örkelljunga/Hessleholms teatersällskap) 2008
• Melodifestivalen 2016, deltävling 1, direktsänt i SVT24 och svtplay (SVT/Iris Media) 2016
• Melodifestivalen 2016, deltävling 2 (US Syd/Malmö arena) 2016
• Sugar – I hetaste laget (SRF Helsingborg-Höganäs/Fredriksdalsteatern) 2016
• Bröderna Lejonhjärta (SRF Kristianstad-Bromölla/Underhållningspatrullen/Kristianstads teater) 2016
• Melodifestivalen 2017, deltävling 2 (US Syd/Malmö arena) 2017
• Hotelliggaren (SRF Helsingborg-Höganäs/Fredriksdalsteatern) 2017
• Min mammas dotter (Sommarscen Malmö, Pildammsteatern) 2017
• Sound of Music (SRF Malmö/Nöjesteatern) 2017
• Chess på svenska (SRF Kristianstad-Bromölla/Underhållningspatrullen/Kristianstads teater) 2017
• Engelholmsrevyn 2018 (SRF Ängelholm-Båstad/Engelholmsrevyn) 2018
• Melodifestivalen 2018 deltävling 3 (US Syd/Malmö arena) 2018
• Stinsen brinner (SRF Trelleborg med omnejd/Lilla Beddinge teater/Trelleborgs kommun) 2018
• Singing in the rain (SRF Kristianstad-Bromölla/Kristianstads teater/Underhållningspatrullen)  2018.
• The play that goes wrong, (SRF Malmö/Nöjesteatern Malmö). 2018.
• Engelholmsrevyn, 2019. (SRF Ängelholm-Båstad och Engelholmsrevyn.) 2019
• Melodifestivalen 2019, deltävling 2 (US Syd/Malmö arena) 2019
• High Chaparral 2019, spontantolkning av två shower och aktiviteter på området (US Syd)
• Oh boy! Allsång med Miriam Aïda och gäster (Sommarscen Malmö 2019)
• Min vän fascisten (SRF Trelleborg med omnejd/Lilla Beddinge teater/Trelleborgs kommun) 2019.
• Den som glad är – en hyllning till Siw Malmkvist och Lill-Babs med Anna Bromee (Sommarscen Malmö 2019)
•  Malin & Zink. Magiföreställning för barn. (Sommarscen Malmö 2019)
• Rix FM festival (Malmöfestivalen 2019)
• Allsång med Malmö Opera (Malmöfestivalen 2019)
• Kollektiv Knaster, nycirkus (Malmöfestivalen 2019)
• Första och sista daten (Malmöfestivalen 2019)
• Förklädd gud och Taube (Malmöfestivalen 2019)
• Guys and Dolls, 2019. (SRF Kristianstad-Bromölla/Kristianstads teater/Underhållningspatrullen).
• Engelholmsrevyn 2020 (SRF Ängelholm-Båstad och Engelholmsrevyn).
• Melodifestivalen deltävling 4, 2020. (SRF Skåne och Malmö Arena)
• Phantom of the Opera, 2020. (SRF Kristianstad-Bromölla/Kristianstads teater/Emil Sigfridsson).
• Sommarscen Malmö 2021: Cirkuskabaret, Sommaren i ditt liv med Gitte Pålsson och Sekelsrapport för de döda. Malmö stad.
• Engelholmsrevyns sommarlustspel Gästhuset i Haradal, 2022 (SRF Ängelholm-Båstad och Engelholmsrevyn).
• Malmöfestivalen 2022: ”Kokobäng”, ”Ensam, tvåsam, tveksamhet”, ”Romeo och Julia” i konsertversion, ”Improafton med Dilan och Moa” samt ”Förklädd Gud”. Förutom syntolkningen ordnade jag sångtexter på läsbart medium till de tre akter där seende hade tillgång till detta.
• Engelholmsrevyn 2023. SRF Ängelholm-Båstad i samarbete med revyn.

Långfilm, inspelat för app. Manus på uppdrag av Iris Media:

• Jag, Daniel Blake. 2016.
• Kvarteret Korpen från 1963. 2019
• Fucking Åmål, från 1998. 2019.
• Flickorna, från 1968. 2019.

Kortare filmer för webben, i urval:

Äppelhyllan, Malmö stadsbibliotek 2019. Manus och inläsning
Funktionsstödsförvaltningen Malmö stad 2019-2020. Manus och inläsning
• Tre filmer för RFSU och Förbundet Unga rörelsehindrade i projektet ”Sex i rörelse”. Manus.
• Mamba, Trelleborgs kommun. Verbalisering.
”Naturmiljöer” Trelleborgs kommun – korta naturfilmer till webben. 2020. Manus och inläsning.
• ”Adventx4” – Malmö stads julmys 2020 i filmversion, för särskilda boenden.
Programserie om natur och kultur för Trelleborgs kommun (länk till syntolkat ligger precis efter originalfilmen)

Film på bio, live i salong på uppdrag av SRF, US, Sommarscen Malmö, Malmö stadsbibliotek och Eslövs kommun (bokstavsordning):

• 7 miljonärer • 102 dalmatiner • Alla älskar Alice • Atlantis • Björnbröder • Bröllopsfotografen • Buss till Italien • Cornelis • Djungelboken 2 • En gång i Phuket • En komikers uppväxt • Flickan som lekte med elden • Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap • Göta kanal – kanalkampen • High School Musical 3 • Himlen är oskyldigt blå • I skuggan av värmen • Jordgubbslandet • La La Land • Loranga, Masarin och Dartanjang • Luftslottet som sprängdes • Maria Larssons eviga ögonblick • Mahbas (Den syriska förlovningsringen) • Masjävlar • Män som hatar kvinnor • Nina Frisk • Paterson • Patrik 1,5 • Rallybrudar • Se upp för dårarna • Solstorm • Svensson Svensson – filmen • Svensson Svensson – i nöd och lust • Vägen ut • The Wife • Änglagård 3.

Film på dvd, live i slutet sällskap (bokstavsordning) på uppdrag av SRF:

• Den bästa av mödrar • Grabben i graven bredvid • Jalla Jalla • Lilja 4-ever • Livet är en schlager • Mamma Mia • Så som i himmelen • Tillsammans • Änglagård.

Föreläsningar, utställningar och annat smått och gott:

• Jag håller föredrag och ger råd och tips om syntolkning, både för synskadad publik och för seende – bland annat elevassistenter och kommunikatörer. Några beställare: SRF Skåne, SRF Riks, Malmö stad, Scandic, Funka, Kommunförbundet Skåne och Skogsstyrelsen.
• Landskrona museums permanenta utställning ”Reklam!” Manus och röst. 2017
• Quality Hotel View i Malmö, 2017. Manus till appen Kwenda för beskrivningar och riktningsanvisningar.
Jag var en av panelmedlemmarna när SRF:s konferens om syntolkning hösten 2017 pratade om ”Hur kan syntolkningen breddas och utvecklas”.
• PTS och Malmö stads seminarium ”Tillgänglig webbvideo” april 2018. Livesyntolkning samt manus till den redigerade inspelningen av seminariet.
”Så här gör du din föreläsning synskadevänlig utan syntolk”. Dokument framtaget på uppdrag av PTS 2018.
• Livesyntolkning på Den Blå Planet samt resan dit, för Unga med Synnedsättning Syd. 2018.
• Syntolkningsmanus till Ikea Museums utställning LikaOlika, 2019.
Medverkan i SRF riks Synpodden. Jag är med i #5 (Ukraina) #8 (Bilder av våren) och #22 (Padel och gymkläder).
• Spontansyntolkning av bussresa Malmö-Stockholm tur och retur, i samarbete med Syntolk i Syd. Uppdrag av SRF Malmö-Svedala juni 2022.
• Livesyntolkning av SRF Kronobergs hundraårsjubileum, augusti 2022.
• Spontansyntolkning integrerad med att läsa audioguidens texter på utställningen ”Auschwitz – not long ago, not far away.” SRF Malmö Svedala september 2022.