Om du är nöjd – eller inte alls nöjd

Både beröm och kritik ska komma fram till den det berör, annars gör den ingen nytta. Har du varit på en föreställning eller sett en film eller ett tv-program där du tyckte att syntolkningen eller tekniken inte höll måttet, då ska du framföra det, till syntolken eller till arrangören. Likadant om du gillade det du hörde – så att de ansvariga får reda på vad publiken uppskattade, och kan jobba vidare på det.

Om du kommenterar inlägg på facebooksidor kan allmänheten läsa det, inte så dumt för det hjälper till att ”sälja in” begreppet syntolkning.

Alltid när du kontaktar någon med synpunkter: tänk på att hålla en god ton. Det kvittar om det är på nätet, per brev eller om du ringer någon. Synpunkter och argument blir inte bättre av att de framförs skrikande eller ihop med fula ord. Tänk igenom före vad du vill ha sagt, fundera gärna på konstruktiva argument.

Ordvärldens kontaktsida, för synpunkter eller frågor om mitt arbete.

SRF

SRF, Synskadades Riksförbund, tar gärna emot synpunkter på all syntolkning. Skicka e-post till Henrik Götesson på SRF eller ring honom på 08-39 91 49.

Film på bio eller dvd

Svenska filminstitutet vill gärna veta hur publiken tycker att apparna för syntolkad film fungerar. Både beröm och kritik är värdefullt, både vad gäller själva syntolkningen, ljudet och apparna i sig. Skicka e-post till Tomas Johansson, handläggare på Svenska filminstitutet.

Syntolkat på tv

TV4

TV4 har skapat en egen e-postadress för synpunkter på syntolkningen.
TV4:s tittarservicesida, med e-postformulär är bemannad klockan 8–20 (nytt fönster). Man kan också ringa TV4 på 08-459 40 00, klockan 15–17.
TV4, officiella huvud-facebooksidan (nytt fönster)
TV4-tolkens facebooksida (nytt fönster)

SVT

E-post för frågor eller synpunkter: kontakt@svt.se
E-post för frågor och fel om SVT Play eller annan tjänst: svtplay@svt.se
SVT:s kontaktsida, med lista över direktlänkar och ”relaterade guider”, dock ingen särskild syntolkningsguide (nytt fönster). Man kan också ringa Tittarservice på 08-784 20 00, med personlig service klockan 14-22.
SVT:s officiella facebooksida med messenger-funktion (nytt fönster)

UR

UR:s tittarservicesida med länkar (nytt fönster).
Skicka e-post direkt till kundtjanst@ur.se eller ring kundtjänst på 020-58 58 00, vardagar 8.30–11.30
UR, officiella huvud-facebooksidan (nytt fönster).
UR play, facebooksida (nytt fönster).

Netflix

Netflix har telefon 020-79 06 37. På Netflix sajt finns länkar till att ringa via appen och att chatta med dem.

Disney+

Disney+ kan man ringa på 08-446 885 56. På deras sajt finns ett Hjälpcenter och där finns en knapp för att lämna feedback. I själva hjälpcentret står bara att syntolkning finns. Sök på ”tillgänglighet” för att läsa infon.