Boken!

Tänkt omslag till min bok: "Nån måste gå in i fel rum och lägga sig i fel säng – samlade krönikor av Helena Frank" i svart text på gul botten, så det påminner om en löpsedel.Årets julklapp 2017..?

Om allt går som jag vill kommer min första bok ut i år! Jag har valt ut mina bästa krönikor från mina 20 år som journalist, och kompletterat med nutida kommentarer och nytagna foton. Om du har läst Caitlin Morans ”Morantologi” så vet du hur upplägget är – plus bilder då alltså! Det finns också ett förord av kulturjournalisten och föreläsaren med mera Andreas Ekström, som gav epitetet ”det roligaste han läst” om en av texterna när den först publicerades i Sydsvenskan 1999.

Jag kommer att ge ut samlingen på eget förlag – så blir det när man inte heter Jonas Gardell – och givetvis blir det både en pappersversion och en ljudboksversion, som jag läser in själv.

Här bredvid syns det som ska vara framsidan. Den gula bakgrunden ska påminna om en löpsedel, och titeln lyder ”Nån måste gå in i fel rum och lägga sig i fel säng”. Titeln är tagen från en av krönikorna, som handlar om att tv borde ha en specialsäsong av ”Stjärnorna på slottet”, med temat ”Synskadade på slottet”. Jag spekulerar i hur upplägget skulle vara för att det skulle bli vad som kallas ”bra tv”.

Ett antal av texterna är tidigare publicerade i Skånes Taltidning där jag jobbade under flera år, men de allra flesta handlar om andra saker är synskaderi. Bland ämnena märks bakverk, arkitektur, fotboll, biografer, björnjakt… och diverse andra företeelser i vardagen! Övriga tidningar som haft med mina krönikor är bland annat Sydsvenskan, Ystads Allehanda, Vårt Malmö och Vi på Näset.

Tanken är att boken ska gå att köpa i de vanliga nätbokhandlarna och – i alla fall vad gäller pappersversionen – direkt av mig. Ljudboksversionen kommer att finnas som nedladdningsbar mp3-fil.

Alla texter till pappersboken är klara liksom ljudboksmanuset. Det sist nämnda innehåller givetvis syntolkningar av bilderna.  Är man inte intresserad av det, blir det lätt att hoppa framåt och läsa nästa text istället.

Vill du ha ett e-brev som berättar när boken är klar och kan köpas? Skicka e-post till mig på helena@ordvarlden.se! Skriv ”bokdatum” i ämnesraden. Givetvis är detta ingen bindande anmälan – jag har ju inte ens prissatt boken ännu…

Följ gärna Ordvärlden på Facebook för löpande uppdatering och kommentarer om boken! (nytt fönster)